Groen organiseerde klimaatavonden

Affiche KlimaatavondMet de jaarlijkse informatieavonden probeert Groen! Wevelgem telkens in te spelen op de actualiteit. Dit jaar was dit niet anders met de vertoning van 'An inconvenient truth' en de klimaatavond enkele dagen later. We kunnen momenteel zelfs spreken van een ware klimaat-hype. Voor Groen! is het thema uiteraard niet nieuw, reeds jaren geleden waren we ons bewust van de ernst van de zaak. De andere partijen surfen nu gretig mee op de hype, maar voorlopig blijft het bij ronkende verklaringen, daden blijven uit.

De filmavond was met zo'n 275 aanwezigen een onverdeeld succes. De cijfers en de vergelijkende foto’s ( Kilimanjaro, smeltende gletsjers.. ) waren indrukwekkend. Enkele van de mogelijke gevolgen van de opwarming werden getoond aan de hand van computersimulaties, we zagen o.a. dat Nederland half onder water komt te staan als we niet dringend onze verantwoordelijkheid nemen. Toch blijft de booschap positief: mits afdoende maatregelen kunnen we het tij nog keren.

Na het verhoopt succes van de filmvertoning, waren de verwachtingen voor de klimaatavond hoog gespannen. De opkomst was bevredigend en het werd een leerrijke avond.
Eerst vertolkte Johan Malcrops het standpunt van Greenpeace erg goed en nadien kwam Wouter De Vriendt het klimaatplan van Groen! voorstellen. Het plan is ambitieus, maar realistisch en gestaafd met cijfers van gerenommeerde wetenschappers.
Als slot van de avond zagen we nog een film over het verloop van een energie-audit. Daarbij kregen we allerhande nuttige tips waarmee we zelf onmiddellijk aan de slag kunnen om ons klimaatsteentje bij te dragen.

Het is duidelijk dat er drastische maatregelen nodig zijn om het tij te keren en ondanks de – terechte - onheilstijdingen is het nog niet te laat, maar dan moet het wel nú gebeuren en niet binnen 5 of 10 jaar.
Een sterke ecologische partij is meer dan ooit nodig om, als het even kan, ons klimaatplan te realiseren of in elk geval om de druk op de ketel te houden, want met een paar plastiekzakjes en enkele wegwerplepeltjes minder zullen we het niet redden.
Afspraak op 10 juni!

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven?
Groen Wevelgem stuurt op regelmatige basis een nieuwsbrief, wil je die te ontvangen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ?

Alle info vind je op de Landelijke website van Groen