Gemeenteraad september 2017

De agenda van de eerste gemeenteraad na het zomerreces was er één met weinig opvallende punten maar wel één met veel voorstellen en vragen vanuit de oppositie.

Eén van de eerste punten die aan bod kwamen was de heraanleg van de diverse wandelpaden (Waterhoenstraat, Leeuwerikstraat, Lijnwaadstraat, begraafplaats Moorselestraat, Vrijstraat, Nieuwenhove, Pastorijweg, …) ter waarde van € 24.000. Wat ons opvalt is dat de opengebroken klinkers en dalen niet moeten worden afgevoerd maar gereinigd en opnieuw gebruikt. De recyclage duikt zelfs hier op.

Er wordt binnenkort een nieuwe verkaveling aangelegd tussen de Vinkestraat, de Veldstraat en de Groeningestraat. Er wordt dan altijd aan de straatnamencommissie gevraagd om een passende straatnaam voor te stellen. Deze straatnaam kan passen bij de straatnamen in de omgeving, of verwijzen naar iemand die iets betekende in het verleden voor die parochie of die wijk, of… Hier werd gekozen voor een straatnaam die verwijst naar iemand die mee het gezicht van de vlasgemeente Wevelgem mee gevormd heeft: Constant Vansteenkiste, de ‘vlasheer’ die de kunstmatige warmwaterroterijen heeft ontwikkeld.

De Groene Slinger in de deelgemeente Wevelgem krijgt beetje bij beetje meer vorm. Er werd beslist om een houtkant aan te leggen langs de Normandiëstraat in de omgeving van de Perremeersstraat. In een houtkant is er plaats voor bomen en struiken. Er wordt een plaats gecreëerd waar fauna en flora zich kunnen ontwikkelen, het bevordert er de biodiversiteit. Er zal uiteraard wat tijd overgaan voor deze houtkant zijn functie zal kunnen spelen, maar deze stap is belangrijk in het ontwikkelen van ruimte voor de natuur.

We hebben tijdens de zomervakantie al geconstateerd dat in de online gepubliceerde jachtkaarten dat er grote stukken van onze gemeente in jachtgebied liggen, onder andere diverse woonstraten. Door zelf de oefening te doen om een woning te laten schrappen uit het jachtgebied merkten we dat dit een zeer omslachtige procedure is. Daarom stelden wij in de gemeenteraad voor dat de gemeente het initiatief neemt om die inwoners die dat wensen bij te staan en de nodige documenten aan te bieden om hun grond te laten schrappen van het jachtgebied. Deze vraag werd positief beantwoord. Binnenkort zal de gemeente daar dan ook over communiceren.

Na de punten ter stemming werden ook veel actuele vragen gesteld door de verzamelde oppositie. Zo werden vragen gesteld over de integratie van het OCMW in de gemeente, over het uitbaggeren van vijvers, over de slechte luchtkwaliteit in Wevelgem, over de cafetaria van het zwembad & over de MUG-helikopter. Wij stelden ook nog een vraag over de ongelukkig opgestelde bloembakken ter hoogte van het gemeentehuis-kasteel, maar de dag van de gemeenteraad was het probleem al opgelost (verplaatst).

Carlo

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven?
Groen Wevelgem stuurt op regelmatige basis een nieuwsbrief, wil je die te ontvangen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ?

Alle info vind je op de Landelijke website van Groen