Speelpleinwerking Kasper wint Groene Pluim 2016

Na het traditionele nieuwjaarsontbijt van Groen Wevelgem, met als gasten de VZW EensgezOnd en Vlaamse parlementslid Elisabeth Meuleman, werd de al even traditionele Groene Pluim uitgereikt. De Speelpleinwerking Kasper kwam als winnaar uit de bus. De andere genomineerden waren Davidfonds en G-Voetbal.

Speelpleinwerking Kasper is er voor alle kinderen met en zonder beperking tussen 3,5 en 14 jaar. Kasper wordt georganiseerd vanuit De Stroom vzw te Kortrijk in opdracht van de gemeente Wevelgem. De speelpleinwerking zelf wordt gedragen door een team van enthousiaste, verantwoordelijke vrijwilligers onder leiding van één beroepskracht uit De Stroom vzw. Het Kasper- team krijgt meerdere keren per jaar vorming. Oa. rond kinderen met een beperking, EHBO, speelimpulsen, spelen voorbereiden, leiding en verantwoordelijkheid opnemen, IB/AB,…
Op Kasper vinden ze het zeer belangrijk dat kinderen met en zonder beperking in de eerste plaats kunnen spelen en samen spelen. Waar nodig voorzien ze begeleiding op maat, zonder daarbij de activiteit of het spel volledig te gaan veranderen.
Om kwaliteit te kunnen garanderen en te kunnen beantwoorden aan de noden van kinderen met een extra ondersteuningsvraag wordt bewust gekozen voor kleinschaligheid. Per dag kunnen er 60 kindjes inschrijven.
De werking gaat door op het terrein van Freneitschool ‘De Levensboom’ te Wevelgem.

Gregory Bekaert en Bert Galle van G-Voetbal Wevelgem, zijn nog maar het tweede seizoen bezig met de vzw voetbal! techniektraining op maat. In samenwerking met recreas hebben we in Leuven een opleiding gevolgd om die trainingen te kunnen geven. De bedoeling is dat jongens met autisme en leerachterstanden ook kunnen voetballen en dit in een voor hen aangename omgeving. Daarom geven wij dus om de twee weken een training op de velden van SV Wevelgem. Vorig jaar waren er meer dan 20 kinderen. Een grote groep, maar zeer verscheiden, wat het niet evident maakte om voor iedereen de gepaste aanpak te bieden. Dit jaar zijn we met een eerder kleine groep (vijftal voetballers) maar we hebben ook nog niet echt aan naambekendheid gewerkt. We zijn momenteel bezig om een gratis evenement in elkaar te steken (voorjaar 2017) speciaal voor deze kinderen (toernooi met opblaasbare velden).

Met medewerking van het OCMW, de parochie federatie Wevelgem en heel wat Wevelgemse verenigingen, zoals beweging.net, Unizo, de Jeugdraad, de Wereldraad, CD&V, Groen en N-VA, organiseerde het Davidsfonds een informatie avond over 'De Vluchtelingen in Wevelgem'.
De reacties van het talrijk opgekomen publiek (meer dan 400 aanwezigen )waren positief. De opbrengst van de avond ging naar de vzw Tas Toe.
Een aangename bijwerking is de vaststelling dat een mooie samenwerking tussen verenigingen mogelijk is boven politieke of ideologische standpunten, zolang deze maar ten dienste is van het algemeen maatschappelijk nut.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven?
Groen Wevelgem stuurt op regelmatige basis een nieuwsbrief, wil je die te ontvangen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ?

Alle info vind je op de Landelijke website van Groen