Verslag gemeenteraad maart 2016

Enkele maanden terug hebben we de meerderheid uitgedaagd op onze degelijke agenda’s voor te schotelen op de gemeenteraad. Het heeft precies een averechts effect. Zonder de twee punten van de oppositie werd ons een agenda van och arme 13 punten gepresenteerd, waarvan de eerste vier dan nog over een personeelsmaterie ging in de bibliotheek.

Wat kregen we dan wel te bespreken? Behalve punt 7 ‘Leveren en plaatsen fietskluis’ niets dat het vermelden waard is. Maar de fietskluis dus. De gemeente zal een fietskluis voor 30 fietsen aankopen en laten plaatsen aan het station. Wat is een fietskluis? Een garagebox in het klein voor een fiets. De huurder/abonnee/gebruiker krijgt een badge en daarmee kan hij of zij de fietskluis bedienen en de fiets veilig opbergen. We wensten het schepencollege proficiat met dit initiatief en vroegen ook over de verdere opvolging. Komen er nog fietskluizen op drukke plaatsen en worden er ook geplaatst in straten met rijhuizen waar de bewoners hun fiets niet onmiddellijk veilig kunnen plaatsen? Het antwoord was dat er mogelijks nog fietskluizen komen op drukken fietsplaatsen maar dat het niet onmiddellijk de bedoeling is om (kleinere) fietskluizen te plaatsen in woonstraten omdat we ‘in tegenstelling tot Kortrijk geen dergelijke straten hebben in Wevelgem.’

De N-VA-fractie stelde voor om openbare barbecues te plaatsen in Wevelgem, één in elke deelgemeente. Meerderheid en oppositie konden zich vinden in dit voorstel. Stijn Tant wou onmiddellijk samen aan tafel gaan zitten met Joachim Naert. Hopelijk worden we ook uitgenodigd.

Tenslotte dienden wij ook een punt in: ‘Uitreiking jaarlijkse Cultuurtrofee’. In navolging van de jaarlijks zeer gesmaakte sportavond stelde we voor om een dergelijk initiatief op poten te zetten voor de vele culturele talenten die we hebben in Wevelgem. Lobke Maes, schepen van Cultuur, is van oordeel van de gemeente al veel gelegenheden biedt aan lokale kunstbeoefenaars door tentoonstellingen te organiseren, gastheer te spelen voor boekvoorstellingen, repetitieruimtes aan te bieden in de Porseleinhallen en dergelijke meer en denkt dat een avond om alle deze mensen samen te brengen moeilijk te organiseren valt. ‘Je kunt prestaties moeilijk met elkaar vergelijken’, was een opmerking van haar. Dat gaat ook op voor de sporters die tijdens hun jaarlijkse sportavond in de bloemen worden gezet, toch? Ons voorstel wordt naar de culturele raad gebracht om daar besproken te worden. Omdat de culturele raad deze avond dan ook zou moeten organiseren, zowel naar vorm als naar structuur, konden wij ons daar in vinden. Wordt hopelijk vervolgd.

Gegroet, en hopelijk een ruimer verslag (want een ruimere agenda) de volgende keer.

Carlo De Winter

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven?
Groen Wevelgem stuurt op regelmatige basis een nieuwsbrief, wil je die te ontvangen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ?

Alle info vind je op de Landelijke website van Groen