Groen Wevelgem verzet zich tegen industriezone op grens Menen

IndustriezoneDe provincie zal in een MER-rapport (MilieuEffectenRapport) vier verschillende locaties onderzoeken voor een nieuwe industriezone die de 'behoefte' moet invullen van Menen en Wervik. In de voorbereidende documenten, die tot 30 januari in openbaar onderzoek waren, is inderdaad bijna uitsluitend sprake van aspecten die voor Menen en Wervik relevant zijn, hoewel de helft van de zoekzones tegen de grens met Wevelgem ligt.

Groen Wevelgem vindt het onbegrijpelijk dat er tot nu toe nergens rekening gehouden wordt met het recente gezondheidsonderzoek dat in Menen en Wevelgem gevoerd werd. In een zogenaamd biomonitoringsonderzoek werden bloed- en andere stalen van jongeren van 14-15 jaar onderzocht en voor verschillende stoffen werden gehaltes gevonden die een probleem vormen voor de gezondheid. Van een van deze stoffen (PAK's of polyaromatische koolwaterstoffen) is er nog geen idee wat de oorzaak van de hoge waarden is, maar een van de belangrijkste bronnen is verkeer. En het antwoord van de provincie hierop is blijkbaar om in de getroffen zone nog meer industrie in te planten, en dus ook nog meer verkeer aan te trekken.

Groen Wevelgem is van mening dat in Wevelgem en in Menen al voldoende grote industriezones zijn. In Menen is bovendien de LAR zuid binnenkort in ontwikkeling en is er in Wevelgem sprake van de komst van Ikea. De zone tussen Wevelgem en Menen is ook een van de laatste stukken open ruimte die in Wevelgem nog overblijven. Groen heeft dan ook een opmerking ingediend in het openbaar onderzoek en vraagt om ook het nulalternatief (= geen ontwikkeling van een bijkomende industriezone) in het MER-rapport op te nemen. Dat zou de enige logische conclusie zijn die je kan trekken uit het gevoerde gezondheidsonderzoek.

Groen Wevelgem bevraagt komende vrijdag in de gemeenteraad het College over hun standpunt over deze mogelijke industriezones. Groen is niet bereid om de gezondheid van de inwoners van Wevelgem op het spel te zetten voor enkele hectares industriezone en wij hopen van ons gemeentebestuur hetzelfde.

Carlo De Winter & Jasper Stragier, Raadsleden Groen Wevelgem

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven?
Groen Wevelgem stuurt op regelmatige basis een nieuwsbrief, wil je die te ontvangen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ?

Alle info vind je op de Landelijke website van Groen