VIP-dorpelingenkoers wint groene pluim 2016

Groen Wevelgem reikte op zondag 10 januari opnieuw een Groene Pluim uit voor een bedrijf/vereniging/organisatie/individu die op een sociale of milieuvriendelijke manier een positieve bijdrage heeft geleverd aan de gemeente Wevelgem tijdens het voorbije jaar.
Dit jaar koos Groen voor het thema (fiets)mobiliteit. De drie genomineerden waren:

DE VIP-DORPELINGENKOERS
Een groep kameraden, grotendeels uit de Kwadestraat, met het organiseren in het bloed, wilden naast de grote Gullegem Koerse, de Gullegemnaars dichter bij elkaar brengen. Zo schrijven ze het zelf: "We zijn er van overtuigd dat sociale cohesie dé kracht is om een gelukkig en aangenaam dorpsleven te leiden. Zo ontwikkel je mensen met een positieve geest die boven zichzelf gaan uitstijgen en dit afstralen op de volledige gemeenschap. Deze achterliggende gedachte hebben wij dan ook een volks jasje aangemeten door het - hoe kan het Vlaamser - te koppelen aan een dorpelingenkoers." ... Er was niet alleen de ludieke koerse zelf, "IE-DE-REEN was Vip op ons evenement en heel het dorp was welkom om een prachtige namiddag te beleven. Met tal van ludieke activiteiten zoals o.a. een tafelgoochelaar, een wedstrijdje sprinten op rollen, kinder-animatie, lekkere wielerburgers en heel wat kleinere ludieke knipogen brachten we sfeer in de zaak. Daarnaast was er ook ruimte voor kunst en maakten we een prachtige wielerboom en een retro-entrée. Als kers op de taart kreeg het volk een prachtige sticker in de vorm van een 'rustientje' als aandenken ". De VIP-dorpelingenkoers was voor velen een succes.

DE POSTHOORNSCHOOL
De Posthoornschool is de enige Wevelgemse school met paaltjes voor de deur. De school koos er bewust voor om bij de gemeente te pleiten om de straat voor de school permanent ontoegankelijk te maken voor auto's. De omstandigheden waren gunstig, omdat er geen andere woningen of gebouwen ontsloten worden via het afgesloten stukje straat. Op die manier wordt er een duidelijke keuze gemaakt om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven en auto's te weren in de onmiddellijke omgeving van de school. De auto's moeten wat verder parkeren om kinderen af te zetten, en komen minder in conflict met de kinderen die te voet of met de fiets naar school komen. Zo worden die zachte vervoerswijzen ook gestimuleerd. De gemeente voerde ook bij andere scholen maatregelen in om de schoolomgeving veiliger te maken voor zwakke weggebruikers, maar nergens ging dit zo ver als bij de Posthoornschool. Niet bij iedereen een evidente keuze, maar de school is na de invoering van de maatregel heel tevreden over de ingreep. Dit mobiliteitsverhaal past in de actieve werking van de school rond MOS (milieuzorg op school).

BEDRIJVENVERENIGING BLEIE
Bedrijventerreinvereniging BLeie zet zich in om de samenwerking tussen de bedrijven van het industrieterrein Wevelgem Zuid en de lokale overheid te verbeteren. In 2015 hebben ze ingezet op mobiliteit, samenwerking, lenteschoonmaak/zwerfvuilactie, netwerkmomenten en communicatie. Voor het thema mobiliteit was Bleie het aanspreek-punt voor hogere overheden i.v.m. het dossier tweede uitweg (lees Moraviestraat) en ijverden ze voor de doseerlichten op de N8 t.h.v. de Vlamingstraat. Voor wat betreft samenwerking hebben ze o.a. samen een strooiwagen voorzien. Net zoals de voorbije jaren hebben de bedrijven een lenteschoonmaak/zwerfvuilactie voorzien op het industrieterrein. Tijdens de netwerkmomenten werd promotie gemaakt voor sportieve momenten en sportieve acties zoals een Stappencompetitie en was er een fruitactie voor de alle werknemers. Los van deze acties, werd BLeie door Groen genomineerd voor een groepsaankoop van 30 elektrische fietsen ter promotie van het fietsen.

De leden van Groen Wevelgem kunnen hun stem uitbrengen, en zij kozen de VIP-dorpelingenkoers als winnaar van de groene pluim 2016, overhandigd door voorzitster Meyrem Almaci.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven?
Groen Wevelgem stuurt op regelmatige basis een nieuwsbrief, wil je die te ontvangen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ?

Alle info vind je op de Landelijke website van Groen