Voedselteam winnaar Groene Pluim 2014

groenteNaar jaarlijkse gewoonte nomineerde het bestuur van Groen Wevelgem 3 initiatieven die op ecologisch of sociaal vlak een waardevolle bijdrage leveren in de gemeente. De leden kunnen dan stemmen voor wie de uiteindelijke winnaar wordt.

Dit jaar ging het over de volgende initiatieven:

1. Brugfigurenproject Rode Kruis
Sommige kinderen uit kansarme of allochtone gezinnen doen het minder goed op school omdat de schoolcultuur erg verschilt van de thuiscultuur. Ook kinderen met een handicap of kinderen van gescheiden ouders kunnen het om allerlei redenen soms moeilijk hebben op school. De vrijwilligers van de afdeling brugfiguren helpen deze kinderen een brug te bouwen tussen de school en thuis, ze begeleiden hen bij hun schoolwerk en geven hen persoonlijke aandacht. Daarbij werken ze samen met de leerkrachten en andere professionele krachten in basisscholen. De brugfiguren doen dit ofwel tijdens de schooluren ofwel na school thuis bij het kind in kwestie. De vrijwilliger bepaalt zelf de frequentie en de duur van zijn of haar wekelijkse inzet. Brugfiguren hoeven geen pedagogische opleiding te hebben. De zorgcoördinatoren en klasleerkrachten geven goede begeleiding en het Rode Kruis zorgt voor de ondersteuning naar didactische methodes en materiaal, evenals voor bijkomende vorming.

2. Kubb-team Houba De Strooper United
Houba de Strooper United is de verrassende naam van een gezelschap jarenlange vrienden die na enkele jaren minivoetbal, op zoek waren naar een zinvolle tijdsbesteding. Kubben was toen een vrij onbekend stokkensmijtspel. Vrij vlug werd de groep overvallen door enige ambitie, zoals een Belgische bond, en waarom niet in de zelfde straat als de voetbalbond, nl. de Houba de Strooperlaan, en de naam was gekozen. Na een jaartje oefenen, nam HDS United deel aan het Belgisch kampioenschap, en in een heel natte editie, werd het, onwaarschijnlijk maar waar kampioen. De microbe had toegeslagen. Het Belgisch kampioenschap bestond al, maar een eigen tornooi werd een uitdaging, en het werd gepresenteerd als het West-Vlaams kampioenschap, op 1 mei. In 2014 werd al de vijfde editie gevierd. 80 ploegen, waaronder bijna de helft uit Wevelgem, gaan in een vriendschappelijke, gezins- en kindvriendelijke sfeer de strijd aan. Het evenement voor jong en oud, sportief en hark, jongens, meisjes, uitgedost of gewoon in T-shirt, is ondertussen uitgegroeid tot een smaakmaker in het Wevelgemse evenementenjaar en brengt op die dag meer dan 1000 mensen bij elkaar. Daarnaast heeft HDS een uitleendienst voor kubb-spelen om zo aan iedereen de kans te geven om het spel goedkoop te kunnen spelen. Ongeveer iedereen in Wevelgem kent het ondertussen. Mensen samen brengen, kleur brengen in onze samenleving is een verdienste. En daarom de nominatie voor Houba de Strooper United.

3. Voedselteam Wevelgem
In 2014 startte een voedselteam op in Wevelgem. Voedselteams vzw is een organisatie die een netwerk vormt van voedselproducenten en -gebruikers die samenwerken rond duurzame voeding. De nadruk wordt gelegd op een lokale productie, seizoensgebonden, milieuvriendelijk (en dus heel dikwijls bio), evenwichtig (en dus meer plantaardig) eten, en fair trade. Een lokaal voedselteam (er zijn er momenteel 167 in Vlaanderen) zorgt voor een aanbod aan producten van vooral lokale landbouwers en fair-trade producten, waaruit de leden wekelijks hun keuze kunnen maken. Zo zijn er groentenpakketten, fruitpakketen, zuivelproducten, vlees, diverse droge voeding,... Ook Pol Hanssens, winnaar van de vorige groene pluim, is een van de leveranciers. In Wevelgem kan je wekelijks je bestelling ophalen in de school De Levensboom. Een 25-tal gezinnen zijn reeds aangesloten, maar uiteraard is dit maar een begin.

De Groen-leden kozen voor het voedselteam als verdiende winnaar.

Jasper Stragier

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven?
Groen Wevelgem stuurt op regelmatige basis een nieuwsbrief, wil je die te ontvangen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ?

Alle info vind je op de Landelijke website van Groen