Verslag gemeenteraad oktober

jaagpad11 oktober. De datum waarop onze Rode Duivels zich kunnen kwalificeren voor het WK in Brazilië, maar ook de dag waarop de gemeenteraad van oktober plaatsvindt. Zoals elke fiere Belg hadden we natuurlijk graag een stukje van de wedstrijd meegepikt na afloop van de gemeenteraad, maar we lieten niet na om toch 2 punten op de agenda te plaatsen.

De zitting wordt geopend met een 5-tal punten over de Wevelgemse Kerkfabrieken. We blijven zoals steeds op de zijlijn staan als het over kerkfabrieken gaat. Dat is nu eenmaal een verplichting waar op gemeentelijk vlak weinig aan gewijzigd kan worden.

Punt 6: gietasfalt en voegvulling bij wegenwerken. We benadrukken nog eens het belang van een kwaliteitscontrole na uitvoering van dit soort werken. U hebt het wellicht ook al meegemaakt: een put in de weg wordt opgevuld en met asfalt en achteraf blijkt dat het een bult geworden is. Minstens even vervelend voor fietsers!

We geven nog onze goedkeuring voor de aankoop van een aantal bestelwagens, waaronder ook enkele op LPG. Mooi zo!

Het bestuur trakteert ons vervolgens op een mooie Powerpoint met wat beeld over de vernieuwingen aan de hoofdbibliotheek in het park van Wevelgem. Ook benieuwd hoe die er zal uit zien na de werken? Je kan de voorstelling bekijken op de website van de gemeente.

Vorige week werd in Zwevegem het 'Convenant of Mayors' ondertekend. Dat is een pact waarin de burgemeesters zich ertoe verbinden om de CO2 uitstoot in de regio drastisch naar beneden te krijgen tegen 2020. Uiteraard gaven we als milieubewuste partij onze zegen voor het ondertekenen van dit pact. We hopen dat de gemeente deze belofte kan waarmaken en zullen niet nalaten om dit op te volgen.

Misschien las u het al in de krant, maar onze collega's van N-VA dienden een voorstel in om fietsen aan te kopen voor het gemeentepersoneel en de fietsvergoeding vervolgens af te schaffen. Op zich een heel mooi principe om het fietsen te stimuleren, Henk bedankt hen dan ook voor het ondersteunen van Groene principes! Spijtig genoeg zou de kostprijs hiervan te hoog liggen, waardoor wij ons ook niet volledig kunnen aansluiten bij dit punt.

Als afsluiter van de gemeenteraad mogen we nog de 2 punten toelichten die we zelf ingediend hebben met de Groen fractie.
Wie ooit al eens langs de Leieboorden gefietst/gewandeld heeft na zonsondergang, heeft het ongetwijfeld al gemerkt: het is er erg donker, wat niet bepaald een comfortabel gevoel geeft. We vroegen daarom naar de mogelijkheden om daar verlichting te plaatsen. Bevoegde schepen Marie De Clerck kaartte het probleem aan bij Waterwegen en Zeekanalen en kreeg daar eerst het antwoord dat verlichting geen prioriteit was, om daarna te vernemen dat het wel mogelijk was als de gemeente het zelf zou financieren. Volgende stap: de berekening van het prijskaartje…

Als laatste punt stellen we nog eens het systeem van de Milieubelasting in vraag. In Wevelgem betaalt elk gezin 70 euro, ongeacht het aantal gezinsleden of de financiële situatie van het gezin. Niet echt logisch, lijkt ons. Binnenkort stijgt de prijs van de huisvuilzakken, dus dit leek ons het geschikte moment om te vragen naar een creatieve oplossing voor het systeem van de milieubelasting.

Of we zelf bereid zijn om meer te betalen? Als we er daarmee kunnen voor zorgen dat mensen die in armoede leven minder moeten betalen: graag!

Vragen, ideeën welkom bij Henk, Jasper of Suzan.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven?
Groen Wevelgem stuurt op regelmatige basis een nieuwsbrief, wil je die te ontvangen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ?

Alle info vind je op de Landelijke website van Groen