Groene ideeŽn werken in Wevelgem

KyotoTwee jaar geleden ondertekent Wevelgem het Kyoto-protocol. Er worden maatregelen goedgekeurd om het energieverbruik te verminderen, CO≤ uitstoot tegen te gaan en daar zowel het gemeentebestuur als de Wevelgemse bevolking bij te betrekken. Er zou jaarlijks gerapporteerd worden.
Twee jaar lang blijft de gemeenteraad zonder nieuws. De vraag van Groen naar een stand van zaken, brengt schepen Stijn Tant ertoe een heuse powerpoint te presenteren met alle resultaten en acties.

Zonnepanelen op gemeentegebouwen, samenaankoop voor bewoners, nieuwe verwarmingsinstallaties, instellen van nachtregime verlichting: er werd niet alleen zuiniger omgegaan met energie, ook de kosten daalden duidelijk.
Het Groene voorstel voor een Groenseldag wordt gerealiseerd door een samenwerking met de cateraar voor schoolmaaltijden en leidt tot een maandelijkse vleesloze maaltijd voor verschillende scholen in Wevelgem en daarbuiten. Verschillende verenigingen worden actief betrokken. Het is duidelijk: groene ideeŽn werken.

Toch is tevredenheid niet op zijn plaats. Het beoogde resultaat van 12,5 % energiebesparing werd niet behaald.
Er werd overgeschakeld naar zogenaamd 100% groene stroom, geleverd door Luminus. In een vergelijking van groenestroomproducenten door Greenpeace staat dit bedrijf echter helemaal achteraan, met naar verluid 75% energie uit kernenergie.
Werk aan de winkel voor het gemeentebestuur en Leiedal dat een samenaankoop voor gemeenten voorbereidt.

De intenties van het Kyoto-protocol zijn zeker positief. De uitvoering lovenswaardig. Het gemeentebestuur leerde dat het zinvol is om eerst te investeren om zelfs op korte termijn resultaat te halen. Er is winst geboekt. Er is minder betaald. Medewerkers en Wevelgemnaars zijn bewuster geworden en doen inspanningen die elke dag opnieuw energie besparen.

Maar er moet een stevige stap vooruit gezet worden. Groen pleit om in te stappen in de Europese Overeenkomst van Burgemeesters (Convenance of Mayors). Ook Wevelgem moet nog meer grenzen durven verleggen om onze samenleving een betere, groenere toekomst te garanderen.

Henk Vandenbroucke

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven?
Groen Wevelgem stuurt op regelmatige basis een nieuwsbrief, wil je die te ontvangen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ?

Alle info vind je op de Landelijke website van Groen